Известие

Collapse
No announcement yet.

147-ца с някои проблеми

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• 147-ца с някои проблеми

Здравейте Колеги,

Искам да обединя няколко отскорошни проблеми в една тема, за да не пускам отделни. Моля всеки, който има мнение по въпросите от мен да помага.

1) След ремонт на цялото окачване на колата преди няколко месеца (отпред и отзад) започна да ми присветва грешка в АБЦ-то и АСР-а. След гасене на колата и повторно палене се оправяше всичко и аз реших, че това е просто някакъв бъг в електрониката. При последната си поява грешката остана и в момента системите не работят. За мен не беше проблем да карам така лятото, но тъй като идва времето, когато тези системки ще са от помощ (или не) бих желал да отстраня проблема. Знам, че това може да е някой датчик на колелата или нещо по сериозно, та ако може да ме насочите как и къде може да се погледне това. Искам също да отбележа, че миналата седмица блока за управление на АБЦ-то почна да щрака много странно, дори и при изключен двигател, та се наложи да му дръпна буксата, за да спре. Та въпросът тук е дали е заминал блока или е нещо което го обърква от това, че не работи АБЦ-то.

2) Тук нещата опират до работата на двигателя. От 1 известно време ми се струва, че колата е една идея по-мудна от нормалното. Напоследък се кара само в градски условия в София и рядко надвишавам 3К оборота, не бях забелязал това преди да я изведа към провинцията. Направи ми впечатление, че на която и да е скорост над 4К оборота се мъчи и трудно достига до 5, камо ли до 6 хиляди оборота. На магистралата си позволих да натисна, колкото може и на равен път с доста мъки ударих 160. (дано няма катаджии сред нас ). Преди малко ходих до супер-а и реших да откача буксата на дебитомера да видя дали ще се оправят нещата. Нормално, колата запали малко трудно, но след това беше доста пъргава дори след гореспоменатите обороти. Прочетох доста мнения за Hoffer и все пак мненията са 50/50, та първо дали наистина е дебитомер и ако да заслужава ли си хоффер-а. Готов съм да отговоря на всякакви по уточняващи въпроси и очаквам вашите компетентни отговори. Благодаря!
    Alfa Romeo 147 1.6TS 16v 120к.с. 2001г. ГИ

Първоначално публикувано от BoRn_To_LiE Покажи съобщение
    Здравейте Колеги,

Искам да обединя няколко отскорошни проблеми в една тема, за да не пускам отделни. Моля всеки, който има мнение по въпросите от мен да помага.

1) След ремонт на цялото окачване на колата преди няколко месеца (отпред и отзад) започна да ми присветва грешка в АБЦ-то и АСР-а. След гасене на колата и повторно палене се оправяше всичко и аз реших, че това е просто някакъв бъг в електрониката. При последната си поява грешката остана и в момента системите не работят. За мен не беше проблем да карам така лятото, но тъй като идва времето, когато тези системки ще са от помощ (или не) бих желал да отстраня проблема. Знам, че това може да е някой датчик на колелата или нещо по сериозно, та ако може да ме насочите как и къде може да се погледне това. Искам също да отбележа, че миналата седмица блока за управление на АБЦ-то почна да щрака много странно, дори и при изключен двигател, та се наложи да му дръпна буксата, за да спре. Та въпросът тук е дали е заминал блока или е нещо което го обърква от това, че не работи АБЦ-то.

2) Тук нещата опират до работата на двигателя. От 1 известно време ми се струва, че колата е една идея по-мудна от нормалното. Напоследък се кара само в градски условия в София и рядко надвишавам 3К оборота, не бях забелязал това преди да я изведа към провинцията. Направи ми впечатление, че на която и да е скорост над 4К оборота се мъчи и трудно достига до 5, камо ли до 6 хиляди оборота. На магистралата си позволих да натисна, колкото може и на равен път с доста мъки ударих 160. (дано няма катаджии сред нас ). Преди малко ходих до супер-а и реших да откача буксата на дебитомера да видя дали ще се оправят нещата. Нормално, колата запали малко трудно, но след това беше доста пъргава дори след гореспоменатите обороти. Прочетох доста мнения за Hoffer и все пак мненията са 50/50, та първо дали наистина е дебитомер и ако да заслужава ли си хоффер-а. Готов съм да отговоря на всякакви по уточняващи въпроси и очаквам вашите компетентни отговори. Благодаря!
    На първо четене напиши за какъв двигател става дума, коя година, ако е бензин с газ ли е ? Такива неща, малко по-пълна информация

По първия въпрос: След ремонта на окачването ли почна да ти прави проблеми абс-а или след това (за щракането с буксата имам предвид) Иначе вариантите са няколко. За да разбереш от къде идва проблема, или най-малко да те насочи, трябва да видиш каква грешка ти дава с диагностика.

1. Стоп машинката на педала на спирачката
    2. Някой от датчиците на колелата.
    3. Ако са ти пипали нещо по главините, може да са прецакали гривната, която дава информация на датчика.
    4. Може да ти е изгорял "предпазителя" (mosfet) в блока на АБС-а.
    5. Може да ти е замърсена (окислена) буксата на АБС-централата.

При мен са се случвали всичките неща и съм ги отстранявал. Почвай винаги от най-евтиния вариант за ремонт. Не веднага от централа на АБС-а

По втория въпрос... липсва информация за двигател и т.н.
    Last edited by zombiran; d.m.y г., 18:34.

Comment

Здравей колега, поради незнайно каква причина подписът ми се е изтрил сега ще го оправя, иначе колата е 1,6 ТС 120кс. с газов инжекцион и проблемите са както на газ така и на бензин. Вече пробвах с карането само на бензин и проблема остава.

РЕ: Контролера на АБЦ-то почна да щрака преди една седмица, а пък системите не работят от няколко месеца (след като трая ремонта на ходовата част)
      Last edited by BoRn_To_LiE; d.m.y г., 18:47.

Comment

Здравей колега, поради незнайно каква причина подписът ми се е изтрил сега ще го оправя, иначе колата е 1,6 ТС 120кс. с газов инжекцион и проблемите са както на газ така и на бензин. Вече пробвах с карането само на бензин и проблема остава.

РЕ: Контролера на АБЦ-то почна да щрака преди една седмица, а пък системите не работят от няколко месеца (след като трая ремонта на ходовата част)
        Проблемите с АБС-а без диагностика няма как да ги премахнеш (оправиш). Същото важи и динамиката на колата.

Comment

Аз живея в Студентски град има ли някъде в района доверен майстор, който може да ми направи диагностика?

Comment

Виж някой от тези сервизи. Не съм от софия, но знам, че има много добри майстори на алфи там.

Comment

Отивай при Румен и Радко, те със сигурност ще помогнат а и са ти наблизо - точно под Техническия университет.
              http://clubalfaromeo.com/forum/showthread.php?t=43434
              Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP 2003г.
              Alfa Romeo 166 2.5 V6 190HP 1999г.

Comment

Еха, супер сега ще им звънна и ще отида при първа възможност...

Comment

Здравейте отново, днес ходих до сервиза на Румен и Радко, по препоръка на колегата горе и моите опасения за дебитомер се потвърдиха. След диагностиката компа показа, че към колата почти не достига въздух и те така. Румен ми каза, че единствената заменка е Бош и нищо друго, ма много са 240 лева... Знам, че има алтернативи с други марки и струва ли си. Също така има ли смисъл да се замислям за нещо втора ръка?

И да премина към другия споменат от мен проблем - Оказа се, че при ремонта на окачването отзад леко са ми поломили датчика на дясната гума и оттам идват проблемите с АБЦ-то. Като за капак управлението на АБЦ-то също е заминало, като трябва ново. Тук Възниква въпрос - може ли да се вземе блок от 156 или някоя друга алфа, съвместими ли са. Моя има АСР и знам, че трябва да търся такъв, но за модела незнам....

Моля всички, които имат някакви предложения да коментират. Благодаря !

Comment

Бе то до колата стига въздух ма не го отчита и от там неправилно подава гориво.Втора ръка не бих търсил, щото след седмица може да даде фира.Отиваш в сервиз слагат ти дебитомер който те доставят и ти дават гаранция.Мисля че е една година за БОШ.Така ми подмениха дебитомер който се скапа след 4 месеца.
                    По-достойно е да си останеш с убежденията,отколкото
                    конюнктурно на стари години да "прогледнеш".
                    Alfa Romeo 156 1.8ts 1997 - ex.
                    Alfa Romeo 156 1.8ts 2001

Comment

Здравейте отново, днес ходих до сервиза на Румен и Радко, по препоръка на колегата горе и моите опасения за дебитомер се потвърдиха. След диагностиката компа показа, че към колата почти не достига въздух и те така. Румен ми каза, че единствената заменка е Бош и нищо друго, ма много са 240 лева... Знам, че има алтернативи с други марки и струва ли си. Също така има ли смисъл да се замислям за нещо втора ръка?

И да премина към другия споменат от мен проблем - Оказа се, че при ремонта на окачването отзад леко са ми поломили датчика на дясната гума и оттам идват проблемите с АБЦ-то. Като за капак управлението на АБЦ-то също е заминало, като трябва ново. Тук Възниква въпрос - може ли да се вземе блок от 156 или някоя друга алфа, съвместими ли са. Моя има АСР и знам, че трябва да търся такъв, но за модела незнам....

Моля всички, които имат някакви предложения да коментират. Благодаря !
                      Ако намериш изгодно втора ръка дебитомер, защо не ?

Що се отнася до въпроса с АБС централата, отвори тази и тази тема и пробвай да го поправиш. Не е сложно, не е и скъпо, стига проблема да и е в тези мосфети. Ако вече и това не помогне търси втора ръка. Ето тука една тема, обяснено е коя централа е само с АСР и коя с АСР и ВДЦ.
                      Last edited by zombiran; d.m.y г., 22:01.

Comment

Мисля, че моята е с ВДЦ и вече намерих такава от 1 колега от форума, барабар с проблемния счупен датчик. другата седмица ще гледам да ги сменявам и дано всичко съвпадне, че идват от 156-ца. До въпроса с дебитомера, все още се зачудвам за 2ра ръка, но също и за Хофер.

Comment

Първоначално публикувано от zombiran Покажи съобщение
                          Ако намериш изгодно втора ръка дебитомер, защо не ?

Що се отнася до въпроса с АБС централата, отвори тази и тази тема и пробвай да го поправиш. Не е сложно, не е и скъпо, стига проблема да и е в тези мосфети. Ако вече и това не помогне търси втора ръка. Ето тука една тема, обяснено е коя централа е само с АСР и коя с АСР и ВДЦ.
                          Въпроса е как ще му определи състоянието обаче... Виж примерно тези в мегапартс, толкова са мръсни и прашни отвън на снимките, кой знае как са съхранявани и дали не е замърсен и сензора отвътре.

Comment

Първоначално публикувано от acho_ Покажи съобщение
                            Въпроса е как ще му определи състоянието обаче... Виж примерно тези в мегапартс, толкова са мръсни и прашни отвън на снимките, кой знае как са съхранявани и дали не е замърсен и сензора отвътре.
                            Ами единствения начин, ако взима втора употреба е, да гледа да е от някой от форума. С уговорката, ако не работи да го върни Иначе си е руска ролетка, с връщането на парите де...

Comment

Мисля, че моята е с ВДЦ и вече намерих такава от 1 колега от форума, барабар с проблемния счупен датчик. другата седмица ще гледам да ги сменявам и дано всичко съвпадне, че идват от 156-ца. До въпроса с дебитомера, все още се зачудвам за 2ра ръка, но също и за Хофер.
                              Естествено, че може да сложиш какъвто си искаш дебитомер, но според хората, които се занимават професионално със сервизна дейност - БОШ ще е в пъти по-надежден от другите марки.

Все едно дали да си купиш китайски гуми или Мишелин...И с двете марки ще се търкалят колелата, но поведението на колата ще е различно
                              Ясно, че в тоя форум - слаб пияч, бияч, ебач и слаб шофьор няма, ма нема смисъл да се фалим..

FIAT Coupe 16VT
                              Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD

Comment

Working...
                              X